GROEI!

De muziekindustrie kan heel even juichen. Er was wereldwijde groei in 2012! Voor het eerst sinds 1998! Ok, het is maar 0,3 procent, maar toch. Groei! In de euforie schrijf je dan koppen waarin het herstel van de muziekmarkt wordt aangekondigd. Immers: groei!

In haar jaarlijkse rapport kraait de IFPI, de internationale brancheorganisatie victorie over de (digitale) muziekmarkt. In het bijzonder over streaming. Want de inkomsten daaruit groeien als kool. In Nederland alleen al stegen de inkomsten uit streaming met ruim 232 procent. Daar ligt de toekomst, zeker als Ford het programma ook nog eens standaard in auto’s gaat bouwen.

En Brazilië, India en zelfs Nederland worden genoemd als de markten met potentie. Daar gaan dingen gebeuren, gelooft u het IFPI maar. Ook niet geheel verrassend in het geval van de eerste twee landen, aangezien de economische groei daar de laatste jaren een vlucht nam. En wie meer geld heeft de besteden, gaat ook eerder spenderen aan luxeproducten, bijvoorbeeld muziek.

Tot dusver geen woord gelogen in het rapport. Wel verzwegen.

Nergens (!) wordt in het rapport de totale wereldwijde inkomsten van de muziekindustrie genoemd. Dat is toch gek voor een rapport over de wereldwijde muziekmarkt. Vanaf de eerste letter geldt het succes van streaming als bliksemafleider. Mede daardoor groeide de opbrengsten uit de digitale muziekmarkt immers naar 5,6 miljard dollar wereldwijd. Dat is volgens IFPI 34 procent van de totale inkomsten.

Aha!

Dat betekent dus, voor wie even snel meerekent, dat de totale inkomsten van de muziekindustrie ongeveer 16,5 miljard dollar waren. Ter vergelijking: In 2005 was dat nog meer dan het dubbele (ruim 33 miljard) en in 2000 werd er wereldwijd 36,9 miljard dollar verdiend aan muziek.

Nog een rekensommetje: als de muziekindustrie inderdaad herstellende is en we gaan elk jaar een groei zien vergelijkbaar met dit jaar, dan duurt het nog 269 jaar voordat we weer op het niveau van 2000 zitten. Laat het herstel maar komen!

Dit bericht verscheen eerder 7Shots.

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s