Pinkpoppenkast

Je kunt als festival de line up bekend maken door de namen gewoon op je site te zetten. Of door een hip filmpje te maken. Niet bij Pinkpop. Daar is elk jaar een heel circus in Paradiso voor nodig. Dit jaar was het een bijzonder ongemakkelijk presentatie.

Elk jaar komen in Paradiso de Nederlandse muziekpers en Pinkpopfans samen om de aankondiging van het affiche bij te wonen. Grote klappers vormen dit jaar The Killers, Kings of Leon en Greenday, maar dat is allemaal bijzaak. Zeker na het lekken van deline up ruim een uur voor aanvang. Het moet een gezellig middag worden met Mister Pinkpop Jan Smeets, een handjevol bandjes en Giel Beelen als presentator. Maar dat wordt het nooit.

Wanhoop
Direct bij aanvang begint de misère. Voorafgaand aan de aankondiging van de line up wordt de Jan Smeets Award uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor organisaties in de popwereld. Maar niets gaat zoals het moet. Jan Smeets wil de cheque van twintig duizend euro al in de handen van de winnaars, Stichting Popmuziek Limburg, drukken, terwijl Giel Beelen nog wat spanningsopbouw wil. Dus start Giel de leader nog maar eens in. En nog eens. En nog eens.

“Dit is jouw schuld. Dit zouden we repeteren, dit stukje lopen,” klinkt het wanhopig uit de mond van Jan. Hij snapt het allemaal niet meer, lijkt het niet te kunnen volgen. Daar heeft Giel lak aan. Hij rekt de lijdensweg verder uit: “Start de leader maar weer!” Ondertussen schuifelt Jan richting de rand van het podium en mompelt hij iets over de provincie Limburg en een gebrek aan steun aan de popsector.

Stilletjes klaarkomen
Nog pijnlijker zijn de stiltes als de stem van Eric Corton de 31 namen van Pinkpop 2013 één voor één  aankondigt. Paradiso staat vol, maar meer dan af en toe een klein gilletje uit de zaal is er niet te horen. Giel merkt op dat bij het noemen van Jimmy Eat World toch echt drie meisjes achter in de zaal een beetje klaarkwamen. Zo stil is het dus.

Twee uur lang duurt de middag. De toch zo ervaren Giel voert moeizame gesprekken met de bandjes die de middag op komen leuken (“Wat gaan jullie doen?” “Eh… spelen?”) en probeert zelfs van de onthulling van de poster nog een groot moment te maken. “Er staat meestal toch een lekker wijf of zo op.”

Het is tien voor twee als The Opposites een einde mogen maken aan deze doordeweekse poppenkast. Voordat het hiphopduo ‘Slapeloze Nachten’ inzet, roept rapper Willy: “Paradiso, doe alsof je het leuk hebt!”

Au.

Dit bericht verscheen eerder op 7Shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s