Biffy Clyro is hard, maar voorspelbaar

Er staat maandagavond een lange rij voor de Melkweg. Hoe anders was dat in december 2009. Nederland was dicht gesneeuwd, en Biffy Clyro kreeg de Oude Zaal mede daardoor niet eens vol. Nu, na het succes van single ‘Many of Horror’ en met een nieuw dubbelalbum op zak, verkopen de drie Schotse rockers de Max uit.

Het is even na negen uur als de band met ‘Different People’ en ‘That Golden Rule’ ijzersterk en spijkerhard aan de set begint. De set is vrijwel geheel opgebouwd uit nummers van de laatste twee albums en dat blijkt voor dit publiek de juiste keuze. Met name single ‘Black Chandelier’ kan op luid gejuich rekenen, maar ook ‘God and Satan’ en ‘Sounds Like Balloons’ worden goed ontvangen.

Onder leiding van zanger/gitarist Simon O’Neill speelt de band met enorme gedrevenheid. Vooral de harde instrumentale stukken, vaak als afsluiter in een nummer, worden met net iets meer venijn gespeeld. En die passages zijn er veel. Opvallend veel. Hoe langer de show duurt hoe meer de nummers van Biffy Clyro op elkaar beginnen te lijken: couplet, refrein, couplet, refrein, harde instrumentale outro. In die categorie valt bijna de helft van de set: ‘That Golden Rule’, ‘Modern Magic Formula’, ‘Black Chandelier’, ‘Boooom, Blast & Ruin’, ‘Living Is A Problem’, ‘Bubbles’, ‘The Captain’, ‘Stingin’ Belle’. Dat begint te vervelen.

Halverwege kent het optreden dan ook een serieuze dip, ingeleid door een matige uitvoering van ‘Spanish Radio’, op de nieuwe plaat al één van de mindere nummers. Ook poprocker ‘Pocket’, het eenzame oudje ‘There’s No Such Thing As A Jaggy Snake’ en ballads ‘Machines’ en ‘Opposite’ kunnen op weinig reactie rekenen. Pas bij ‘Who’s Got A Match’ weet het drietal de zaal weer in beweging te krijgen, al komt het vuur van de eerste helft niet meer terug in de reguliere set.

Bij de toegift is dat er wel. ‘Skylight’ is nog een lauwe opening, maar recente single ‘Stingin’ Belle’ en ‘Mountains’ krijgen luid bijval van de zaal. Toch steekt er iets aan het einde van de show. Biffy Clyro speelt strak, gedreven en vooral stevig in de Melkweg, maar begint wel voorspelbaar te worden.

Setlist

Foto: Flickr/ Rockzoom.de

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s