Staalkaart van goede smaak

Afgelopen maandag zijn de prestigieuze Edisons uitgereikt. De fantasieloze jury van de oudste muziekprijs in Nederland weet elk jaar een paar voorspelbare winnaars aan te wijzen, bijvoorbeeld dit jaar Trijntje Oosterhuis als Beste Vrouwelijke Artiest. Maar de jury wist ook te verrassen, te verbazen zelfs. Beste Groep: Kane.

Met die verkiezing komen zoveel vragen naar boven, dat ik bijna niet weet waar te beginnen. Ten eerste, is Kane een groep? In mijn ogen bestaat een groep of een band uit minimaal drie personen. Kane zou ik niet meer dan een duo noemen, met Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen als enige vaste leden. Two is company, three is a crowd. Dat is altijd hoe het bij Kane ging. Niet voor niets versleet de band sinds 1998 maar liefst 25(!) andere bandleden. Een echte groep is hechter dan het roulatiesysteem van Kane.

Juryrapport
Bij het lezen van de argumentatie van de jury komen de volgende vragen. Het nieuwste album van Kane is volgens hen “een staalkaart van goede smaak”. Dus de jury bepaalt wat goede smaak is? Daarnaast is het oordeel prachtig verwoord, maar het zal door driekwart van de Nederlanders worden betwist. Kane is onze Nickelback. De band die we collectief niet willen horen. De band die ons daarmee verbroedert. Dinand is onze eigen Chad Kroeger. Hoewel misschien iets minder lelijk.

Toch is dit soort middle of the road meuk “een staalkaart van goede smaak”. Ja, lieve hipstervrienden, jullie zaten er de hele tijd naast. Met jullie Avant La Lettre, Traumahelikopter en The Don’t Touch My Croque Monsieurs. Die hebben niets met een goede smaak te maken. Dinand Woesthoff die met zijn beste Scott Stapp impressie halfslachtige teksten zingt over veilige softrock. Dat is echte kwaliteit.

One million haters can be wrong
Mijn hele leven is een leugen. Ik was er van overtuigd dat Kane slecht was. Maar het is dus gewoon hele goede muziek. Ze hebben namelijkvijf keer eerder een Edison gekregen. En zo’n vakjury kan er toch niet zes keer naast zitten? Ze hebben Marco Borsato er ook dertien gegeven. Ik bedoel maar.

One million haters can’t be wrong“, prijkt boven de Facebookpaginadie hoopt dat Kane stopt wanneer ze één miljoen likes weten te verzamelen. Dat kan blijkbaar wel, als we afgaan op de jury van de Edisons. Kane is de beste ‘groep’ die Nederland te bieden heeft. En nu snel alle albums uit de eurobak vissen.

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s