Voor al het andere, Mastercard

Spelen op het Spaanse festival Primavera Sound? 1750 euro. Vijf weken in het voorprogramma van Saxon? 10.000 euro. Openen voor Serj Tankian? 15.000 euro. Met Deep Purple op tournee? een paar ton. Spelen in een bandje? Zo langzamerhand onbetaalbaar.

Website 3voor12 kwam gisteren met de onthulling dat voor een plek op Primavera Sound in Barcelona moet worden betaald. Op basis van een e-mail die zij in handen hebben (Leest u mee, OOR?). En niet alleen bij het Spaanse festival moeten keiharde euro’s op tafel komen om te kunnen spelen, maar ook bij andere festivals als Altersonic,Wacken Open Air en Download Festival. Zelfs plekken in voorprogramma’s worden verkocht aan de hoogste bieder. Dat blijkt al jaren zo te gaan.

Dat opkomende bandjes moeten investeren om enige bekendheid te veroveren is niet meer dan logisch. In een band spelen kost domweg geld: instrumenten, demo’s, reiskosten, overnachtingen, noem maar op. En als je net begint speel je soms voor een krat bier. Daar koop je geen nieuwe snaren van. Maar die kosten zijn wel iets anders dan betalen voor een plekje op een festival. Dat was voor mij toch wel de wereld op zijn kop.

Schattig
Ik ben zo’n naïeve gans die denkt dat de muziekwereld samenhangt van mensen met liefde voor muziek. Oké, grote labels zuigen artiesten uit, die vormen het grote kwaad. Maar festivalorganisatoren en bands zelf, die hebben nog hart voor de zaak. Die kiezen bandjes voor hun festival of voorprogramma omdat ze goed zijn, passen bij het karakter van het festival of gewoon heel populair zijn. Maar niet omdat ze een zak geld hebben.

Die manier van redeneren is bijna schattig. Money makes the world go round. En dat is in de muziekindustrie natuurlijk niet anders. Om de komst van bands als Coldplay te bekostigen, moeten kleine bandjes dus krom liggen. Niet elk festival of elke band zal te werk gaan als een veilinghuis, maar het wordt steeds moeilijker te geloven dat het in de industrie draait om de liefde voor muziek.

Welkom in de grotemensenwereld, Jelger.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op 7shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s