Beeldbepalend

Maakt het imago van een band uit voor hoe leuk de muziek is? Ik kan sinds twee weken nooit meer naar de rockband Lostprophets luisteren. Ooit luisterde ik veel naar de band, de afgelopen jaren steeds minder. Maar nu overweeg ik die ene cd die ik van ze heb ritueel te verbranden.

Zanger Ian Watkins is namelijk aangeklaagd. Niet zo bijzonder voor een rockster, maar de aanklacht is niet mals: seks met minderjarigen, bezit en verspreiden van kinderporno en het samenzweren met twee vrouwen om een baby van één jaar oud te verkrachten.

Laat dat even op je in werken. En probeer daarna een clip van die band te zien, zonder te denken: die man is walgelijk. Dat is helemaal moeilijk als hij zich in die clip voordoet als een seksbeluste, zuipende presentator van een vrolijk kinderprogramma. Bah.

Manier van luisteren
De afgelopen jaren heb ik geregeld over de invloed van het imago van een band op de muziek gediscussieerd met mijn huisgenoot. Hij vond dat het niet uit kan maken: “De muziek is dan toch niet anders?” Dat is waar, maar ook niet.

De manier waarop ik luister verandert namelijk wel. Zo was Pearl Jam een band waar ik heel soms naar luisterde. Tot ik de documentaire Twenty zag. De bandleden kwamen zo sympathiek over dat ik besloot een paar albums op te zetten. Alleen kende ik nu de verhalen die achter teksten schuilden. Er ging een mooie Pearl Jam-wereld voor mij open.

Dus maakt een schattig shot van Dave Grohl, die onderbroken wordt door zijn dochter tijdens het schrijven van teksten, verschil. Maakt het gegeven dat Axl Rose steevast te laat komt bij optredens uit. En het maakt uit dat je weet dat een zanger misschien een plan had om een baby te verkrachten.

Schade
Misschien zijn het allemaal leugens. Is het zwartmakerij. Voorlopig is Ian Watkins officieel onschuldig. Toch wordt hij de komende drie maanden nog vast gehouden. In maart wordt de rechtszaak voortgezet, dan zal blijken of Watkins echt schuldig is.

Maar de schade is al gedaan. De naam Lostprophets is door het slijk gehaald. Niemand zal nog een cd van de band willen produceren of een concert van ze boeken. En ik heb die ene cd dan al lang verbrand.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op 7shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s