Opa Grunge

Een nette, met botox volgespoten zeventiger die op de plek staat waar in de jaren negentig een ongewassen driftkikker gitaren kapotsloeg. Dat past niet, toch? Maar het gebeurde. Woensdagavond (plaatselijke tijd) trad Paul McCartney op met de overgebleven leden van Nirvana tijdens een benefietconcert in New York. Als surrogaat Kurt Cobain dus.

De samenwerking kwam als een grote verrassing. Een vreemdere combinatie lijkt moeilijk denkbaar. Of het moet Nicki Minaj met Metallica zijn. Het contrast tussen een snoezig liedje als ‘Blackbird’ en een rauwe knaller als ‘Smell Like Teen Spirit’ lijkt immens. En de wilde haren uit het verleden is McCartney toch al een tijdje kwijt.

Dichtbij
Maar de combinatie is niet zo verrassend. Begin jaren negentig droomde McCartey al van meespelen met de legendarische grungeband. En het Beatles-nummer ‘Helter Skelter’ is de voorloper van alle hardrock die in de jaren negentig domineerde.

Toen Kurt Cobain twee jaar was, zong hij al The Beatles’ hit ‘Hey Jude’, geschreven door McCartney. De zanger van Nirvana schreef ‘About A Girl’ nadat hij een hele middag The Beatles had zitten luisteren. En met de videoclip van ‘In Bloom’  maakte Nirvana een gigantische knipoog naar de stijve tv-optredens uit de tijd dat The Beatles groot werden.

Bovendien zijn Dave Grohl, drummer van Nirvana, en Paul McCartney dikke maatjes. Grohl was degene die McCartney uitnodigde voor een jamsessie met de overblijfselen van Nirvana. En in 2009 had hij de ex-Beatle bijna gestrikt als bassist voor Them Crooked Vultures. De bands staan veel dichter bij elkaar dan op het eerste gehoor lijkt.

Nirvana was in feite The Beatles van de jaren negentig. Simpele nummers, met een onvoorstelbaar gevoel voor melodie. Alleen stond in de tijd van Nirvana de versterker iets harder, waren de haren nóg langer en moest de gitarist het drumstel soms kapot slaan. Dat kan Paul McCartney ook nog wel doen.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op 7shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s