De bezem van Jimi

Wat zullen ze zich een zorgen hebben gemaakt om kleine James. Hele dagen speelde hij met een bezemsteel alsof het een gitaar was. En als iemand hem zijn bezemgitaar afnam, sloopte hij de eerste bezem die hij zag om een nieuwe te maken. Deze obsessie voor gitaren kon alleen maar leiden tot psychische problemen, meende de maatschappelijk werker van zijn basisschool. Maar niemand kon de echte gevolgen van James’ obsessie voorspellen.

Pas op zijn vijftiende, toen James Marshall Hendrix al door het leven ging als Jimi Hendrix, kreeg hij zijn eerste gitaar. Een akoestische, van vijf dollar. Daarvoor moest hij het doen met bezems in combinatie met een dosis kinderlijke fantasie en een ukelele met één snaar. Maar voor vijf dollar kon Jimi eindelijk toewerken naar zijn ware roeping: de beste en meest invloedrijke gitarist ter wereld worden.

Beangstigend goed
Zonder maar één gitaarles te volgen werd Jimi in een razend tempo beangstigend goed. Amper zes jaar na de aankoop van zijn eerste instrument, speelde hij al met de legendarische soulband The Isley Brothers en Little Richard. Jimi werd zo goed dat Eric Clapton, toen al een gevierd gitarist van Cream en The Yardbirds, in 1967 na een show van The Jimi Hendrix Experience dacht dat het over was voor hem en andere gitaristen: “After Pete Townshend (van The Who, red.)and I went to see him play, I thought that was it, the game was up for all of us, we may as well pack it in.” Dat was krap tien jaar nadat Hendrix zijn eerste akkoorden had aangeslagen.

Als kleine jongen leefde Jimi al voor een instrument dat hij niet bezat. In zijn tijd in het leger maakte hij zijn medesoldaten gek met zijn eeuwige gepingel. Toen zijn collega’s hun frustraties op zijn instrument wilden botvieren, ving hij met zijn lichaam de klappen op. Laterbedreef Jimi de liefde met zijn gitaar op podia over de hele wereld. Zelfs op de Nederlandse tv. James Marshall Hendrix werd geboren om ’s werelds beste gitarist te worden. En slechts twaalf jaar nadat hij zijn eerste gitaar kocht, stierf hij als de beste gitarist ter wereld. Jimi Hendrix zou deze week zeventig jaar zijn geworden.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op 7shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s