Vreemde eend

Grizzly Bear, M83, Psy, Sigur Ros… Wacht even, Psy? Ik moet even goed in mijn ogen wrijven, maar het staat er echt. De Koreaanse hype-artiest van ‘Gangnam Style’ staat in de lijst met genomineerden voor Song van het Jaar bij Nederlands grootste muzieksite 3voor12. Een vreemde eend in de bijt. Bijzonder vreemd.

Ik lees 3voor12 al jaren. De site besteedt aandacht aan alternatieve genres, laat zich niet leiden door de hitlijsten en geeft niet snel toe aan goedkope hypes. “Begonnen als vpro protest tegen de dwangbuis van de Radio 3 formats is 3voor12 uitgegroeid tot een rijke bron van non-mainstream muziek in allerlei genres,” zo valt te lezen op de site. Non-mainstream. Psy als Song van het Jaar. Ziet u de discrepantie?

Profiel
Dit jaar had mainstream voor mij twee hele concrete gezichtjes: Carly Rae Jepsen  en Psy. Zij scoorden de grote hits, die iedereen kent. De liedjes die ook ik (fonetisch) meezing in foute Groningse kroegen. Maar deze hitjes passen net zo min in het profiel van 3voor12 als in mijn platenkast.

Dit hele jaar besteedde 3voor12 welgeteld nul keer aandacht aan K-pop, Psy of de opkomst van de Aziatische muziekmarkt. Gangnam Style kwam slechts voor in vier verschillende berichten: opsommingen van playlists voor de radio of omdat de naam viel op een ander blog of in een toespraak. Geen enkel eigen artikel.

Plat geproduceerd
Psy als de winnaar bij 3voor12 is als Alt-J als winnaar bij de MTV awards. Het zijn acts uit een andere categorie.

Dat heeft niets met commercieel succes te maken. Ik vind de non-mainstream identificatie van 3voor12 zelfs elitair. Een artiest is niet opeens verboden terrein wanneer hij of zij commercieel succes heeft. Daarnaast zet de 3voor12-redactie ook grote bands als Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters en Green Day in de lijst. Over commercieel succes gesproken. Een artiest moet passen bij de uitstraling van jouw medium.

En die gek dansende Koreaan mag in een andere taal zingen dan al die hitlijstbestormers uit Amerika en Europa, het verandert niets aan het feit dat zijn muziekstijl exact dezelfde is. Het is plat geproduceerde pop, gemaakt om te scoren. Als 3voor12 daarover schreef, hadden de winnaars van de afgelopen jaren niet Gotye, Mumford & Sons en Kyteman geheten, maar Justin Bieber, Lady Gaga en Taio Cruz.

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op 7shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s