The Unexpected Return of the Jedi

Het nieuws kwam dinsdag als donderslag bij heldere hemel. Disney neemt Lucasfilm, de filmmaatschappij van George Lucas over. Belangrijkste reden: de rechten op alles wat Star Wars is. Een filmserie die na zes delen al lang en breed leek afgesloten, maar voor de lieve som van 4 miljard dollar in 2015 toch verder gaat. Een riskante exercitie.

Lucas had begin dit jaar nog aangegeven dat er geen nieuwe Star Wars-films zouden komen. Na de heftige kritiek op de meest recente delen van met name de diehard fans, wou de regisseur zijn vingers niet meer branden aan verhalen van Luke Skywalker, Han Solo en Chewbacca. Maar zijn principes gingen bij het zien van een grote zak geld overboord, zoals bij zoveel mensen.

En Lucas’ argumenten zijn te begrijpen. Disney heeft de middelen en het bereik om het merk Star Wars nog groter te maken. Bovendien heeft Disney met The Avengers bewezen een zeer vermakelijke actie-blockbuster te kunnen maken, zonder al te veel af te doen aan de verhalen van de stripboeken. Ook van Star Wars zijn tientallen officiële spin-off verhalen, zoals de boeken van Timothy Zahn en verschillende geanimeerde televisieseries. Wanneer Disney zich voor de vervolgfilms op die beschikbare verhalen baseert, lijkt er weinig aan de hand.

Lui

Maar het is moeilijk je te onttrekken aan de recycledrang van Disney. Zo was bijvoorbeeld het eerste deel van The Pirates of the Carribeanleuk en verfrissend. Daarna vervielen de films in veel te grootse actiescènes, ridicule verhaallijnen en slapstickachtige humor. Na drie films leek de serie creatief uitgeput. Disney besloot toch een vierde en vijfde deel uit te brengen. Commercieel een groot succes, artistiek gezien compleet nutteloos.

Want Disney blinkt niet langer uit in creativiteit. Tot en met de jaren negentig bracht de studio elk decennium wel een aantal klassieke animatiefilms uit. Tegenwoordig beperkt de studio zich nu vooral tot het opnieuw uitbrengen van die klassiekers in 3D. De meest recente successen komen op naam van Pixar, zoals Up, Toy Story 3 en Wall-E. Daar ligt de creativiteit tegenwoordig. Ondertussen is Disney lui en teert zij op de ideeën van haar aankopen.

In die luiheid schuilt een groot gevaar voor de Star Wars-serie. Er ligt materiaal voor tientallen jaren aan films, aldus Lucas. Hoe Disney invulling geeft aan de oude personages gaat de nieuwe films maken of breken. Kunnen de fans wennen aan een nieuwe Han Solo en Luke Skywalker? Kan Darth Vader als ultieme personificatie van het kwaad worden vervangen? Disney kan het zich niet veroorloven om ook maar enigszins halfslachtig te werk te gaan. Om met de woorden van Yoda te spreken: “Do .Or do not. There is no try.”

Dit bericht werd eerder gepubliceerd op 7shots

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s