Peter Barthel: Sterrenkundige, onderzoeker, azijnpisser

Vijf december, overal in het land vieren families gezellig Sinterklaas. Maar door het hele land worden we gewoon voorgelogen. Er klopt helemaal niks van, dat Sinterklaasverhaal. Al jarenlang nemen ze ons in de maling en we hadden niets door. Totdat Peter Barthel ons kwam redden van de onwetendheid.

Hij wist ons te vertellen dat wij al jarenlang, ten onrechte, de ochtendmaan op ons Sinterklaas-pakpapier zien. Waar was hij al die tijd? Jarenlang was ik er heilig van overtuigd dat ik ‘gewoon’ de avondmaan zag. Bleek het gewoon de ochtendmaan te zijn! Mijn wereld stond op zijn kop, toen ik dit wereldschokkende nieuws zag op nu.nl.

Twee hele weken heeft de astronoom uit Groningen voor dit onderzoek. Twee weken! Dat zijn  tachtig werkuren, uitgaande van een normale werkweek. Tachtig werkuren die ook aan iets nuttigs besteed hadden kunnen worden. Is er in Groningen nou zo weinig te doen dat iemand veertien dagen lang inpakpapier gaat analyseren? Als iemand met dit voorstel zou komen, zou ik het gelijk afschieten. Wat moet meneer Barthel zich ultiem nutteloos gevoeld hebben. Jarenlang zwoegen om je studie sterrenkunde af te maken, en dan mag je inpakpapier gaan analyseren.

Vrees niet, hier ziet u wél de juiste maan. Bron: RuG, Peter Barthel

Dieper kan je niet zinken als astronoom, zo dunkt mij. Maar dan kent u Peter Barthel nog niet: “Mijn onderzoek toont aan dat de leek – in dit geval de illustrator – niet begrijpt hoe de fasen van de maan ontstaan en dat kennelijk ook niet wil begrijpen.” Zuurder dan dit kan het niet worden. De pH-waarde van deze uitspraak is niet te analyseren. Alsof ook maar één ouder in Nederland nu tegen zijn kinderen zegt: “Keesje, onthoud wel dat op dat pakpapier om je playstation de verkeerde maan staat.” En alsof dat één kind in Nederland ook maar iets zou kunnen schelen.

Twee weken. Het is werkelijk niet te geloven dat iemand twee weken zo slecht kan besteden. En dan ook nog gaan zeiken dat niemand het ‘wil begrijpen’. Daarmee gaat Barthel hopeloos voorbij aan het feit dat, na het verkiezingsprogramma van de PVV en het christelijk geloof, het hele Sinterklaas verhaal de grootste leugen is die in Nederland leeft. Een leuke leugen, dat wel, maar Peter Barthel krijgt het voor elkaar om er als nog een hele zure bedoening van te maken. Chapeau. En nu snel een onderzoek doen naar de sterretjes op de schouders van Oh Oh Cherso’s Tony.

Foto: Flickr / Unawe

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s