Oranje hard onderuit tegen Duitse voetbalmachine: 3-0

Het Nederlands elftal heeft een pijnlijk verlies tegen Duitsland geleden. Aan de hand van Mesut Özil overrompelde Die Mannschaft de ploeg van Bert van Marwijk. Het verlies in Hamburg zorgt voor vraagtekens in aanloop naar het EK volgend jaar in Polen en Oekraïne.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Oranje niet was opgewassen tegen de geoliede Duitse machine. De domme fouten, harde overtredingen en het verdedigend falen stond in schril contrast met de dynamiek en discipline van het Duitse team. Het leidde tot het grootste verlies in de afgelopen vijftien jaar.

Tekenend voor de Nederlandse onmacht was Wesley Sneijder. Hij had voor rust al met rood naar de kleedkamer gestuurd kunnen worden, maar werd gespaard door de Turkse arbiter. De harde en onnodige overtredingen waren ultieme uitingen van onmacht van de zwalkende sterspeler.

Mesut Özil

Hoe anders was dat bij Duitsland. Mesut Özil zorgde als creatief leider voor constante dreiging en bekroonde een ijzersterk optreden met de 3-0 in de 66e minuut. Die derde goal was typerend voor het wedstrijdbeeld. Op het middenveld leed Oranje simpel balverlies, waarna de Duitsers met een wonderschone combinatie de genadeklap uitdeelden. De Nederlandse verdediging stond erbij en keek ernaar.

De Real-middenvelder stond eveneens aan de basis van de 2-0 van Duitsland. Na een afgemeten voorzet van Özil ronde Lazio-spits Miroslav Klose perfect af met het hoofd. De spits gaf op zijn beurt de assist op de 1-0 van Thomas Müller, die simpel kon afronden nadat Klose had teruggelegd.

Schokkend

Wat het Nederlands elftal daar tegenoverstelde was schokkend. Inspiratieloos, ongedisciplineerd en kwalitatief zwaar onder de maat. In Hamburg werd de grootste kwetsbaarheid van Oranje pijnlijk duidelijk.

Opnieuw bleek dat Nederland staat of valt bij de aanwezigheid van spelers als Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart. Waar Duitsland het zich kan veroorloven om spelers als Götze, Gomez en Schweinsteiger rust te geven of te missen, heeft Nederland te weinig opties in de breedte. Spelers als Babel, Braafheid en Wijnaldum zijn (nog) niet geschikt voor Oranje, maar bondscoach van Marwijk heeft geen andere keuze.

Achterhoede

Ook de achterhoede van Van Marwijk kwam er slecht vanaf. De Duitse aanvallers en middenvelders kregen alle vrijheid om te combineren. Met name linksback Edson Braafheid kon zich niet staande houden, maar ook Mathijsen, Heitinga en Van Der Wiel zaten ver onder hun niveau. Die Mannschaft maakte daar dankbaar gebruik van en toonde met drie doelpunten zelfs clementie.

Al jaren lang wordt de verdediging van Oranje als het zorgenkindje bestempeld. Dit kalenderjaar zorgde zelfs voor het hoogste gemiddelde aantal tegendoelpunten  sinds 1999. In Hamburg werd nogmaals pijnlijk duidelijk dat de achterste linie de achilleshiel van het elftal is. En daarvoor kan het excuus van de eerder genoemde afwezigen niet gelden.

EK 2012

Waar Duitsland gister bewees samen met Spanje dé topfavoriet te zijn voor de EK-titel volgende zomer, moet Nederland een pas op de plaats doen. Het tweede verlies in drie wedstrijden was op meerdere manieren bijzonder pijnlijk. De afstraffing in de Imtech Arena maakt duidelijk dat er nog veel moet gebeuren wil Oranje als winnaar uit de strijd in Polen en Oekraïne komen.

Foto: Flickr / AustinHK

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s