Kan goede politiek niet gewoon snel?

Nu die oude snoepert van een Berlusconi vertrokken is, jubelt Europa. Persoonlijk zal ik de man best missen, want niks is mooier dan zijn vreemde strapatsen. Ik zal nog wel even nodig hebben om dit verlies te verwerken. Het ging ook zo snel opeens. Opvallend snel.

Het was als een familielid die al jaren ziek is, maar waar je niets aan merkt en dan opeens, in een week tijd, zakt het volledig in en is het over. Al die jaren liep je met de gedachte: “Nu is het over.” Elke keer zat je ernaast. Zo ook met Berlusconi. Dan was er weer nieuws over bunga-bunga feestjes, stond hij een vrouwelijke agente te droogneuken en nomineerde hij politici voor de rol van kampwachter in een Nazi-film. En toch bleef die strakgetrokken man zitten. Tot deze week natuurlijk.

Hij maakte bekend te vertrekken wanneer een uitgebreid pakket bezuinigingen zou worden aangenomen en voor je het weet is dat pakket door een dubbele stemronde. En dat terwijl er eigenlijk pas over een maand over gestemd zou worden. Maar die paar weken extra bedenktijd hadden de politici in Italië helemaal niet nodig, zo bleek. Waarom nog een paar weken lang bekijken of dit plan wel écht goed is, het kan ook best in een paar dagen. En zo geschiedde. Maar als Silvio dus niets had gezegd had dat Senaat lekker een maand op haar gat gezeten. Beetje neuspeuteren, spaghetti om je vork draaien, dat idee. Toch? Want zo komt het nu wel over. Had dan gelijk gezegd: “Hey Sil, laten we gelijk gaan stemmen over dat pakket, bedenktijd is overrated.”

Begrijp me niet verkeerd, het was natuurlijk het enige juiste om te doen. Hoe sneller Silvio zich kan richten op allerlei perverse dingen in plaats van politiek, hoe beter. Maar het komt toch wat vreemd over. Waarom duurt alles normaal zo lang en kan het opeens zo snel? Kan dat normaal ook niet zo? Kunnen de politici in Den Haag dat ook niet gewoon doen? Of moet je om goed politici te zijn toch wat langer stil staan bij de besluiten die je neemt? Als het in Italië goed afloopt hebben we het antwoord, dan gaan we over elk wetsvoorstel de dag na indiening stemmen.

Foto: Flickr / Alessio85

Advertenties

Een Reactie op “Kan goede politiek niet gewoon snel?

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s