Show Review: Billy Talent sloopt de Oosterpoort

“Hello, we are Billy Talent and we’re from Canada!” Het is maar goed dat het publiek even wordt verteld waar het eigenlijk naar aan het kijken is. Het had namelijk even goed een machinegeweer kunnen zijn. Maar dan wel een machinegeweer dat aanstekelijke punkhit na punkhit op je afvuurt. Billy Talent laat geen spaan heel van de Oosterpoort.

Het Groningse Ravens mag de avond openen. Het bandje bewijst echter niet waarom het in het voorprogramma mag staan. Het is een mix van Jimmy Eat World, The Offspring en tientallen andere punkbands, in een matige uitvoering. Er is weinig spannend aan de muziek, hoewel het publiek het nog aardig lijkt te ontvangen. Dat er in de korte set ook nog missers zitten (capo vergeten, vergeten te stemmen) is sneu, maar is tekenend voor de zenuwachtige set.

Dan doet het ervaren Billy Talent het beter. Ongenadig start de band met ideale opener Line & SinkerTurn Your Back en Try Honesty. Al snel is duidelijk dat het erg jonge publiek, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 16, er helemaal klaar voor is. Elk nummer kent wel een moment om te pitten, springen of mee te zingen en die worden allemaal met twee handen aangegrepen door de hele zaal. Zanger Ben Kowalewicz is bovendien een voorman die precies weet wat te zeggen. Verhalen over hoe de band de dag heeft gesleten in een Ierse pub, over het slechte Canadese voetbal en over Tv-series gaan er bij het publiek in als zoete koek.

De slim opgebouwde setlist (een goeie verdeling van de nieuwere nummers van het derde album) zorgt ervoor dat er niet één moment is dat het optreden inzakt. Het blijven de oudere nummers, zoals Surrender, Devil In A Midnight Mass en Fallen Leaves, die net toch even wat meer los maken bij het publiek, maar het verschil is nihil. Het gehele concert zijn er mannetjes bezig hun plek in de voedselketen veilig te stellen in de pit, die zich ongeveer over de hele breedte van de zaal uitstrekt, en als het daar even niet het moment voor is wordt er luidkeels meegezongen.

De toegift begint met een kleine kink in de kabel, letterlijk. De microfoon is stuk, maar punk-rock als Billy Talent is wordt die vakkundig écht gesloopt. Met Devil on my ShoulderPrisoner of Today en het knallende Red Flag eindigt na 75 minuten de show. De Canadezen krijgen iets voor elkaar wat bands als De Staat en Editors in de Oosterpoort, ondanks goede optredens, niet lukte: Het publiek plat spelen.

Het verschil voor Billy Talent is dat er dit keer, in tegenstelling tot de eerder genoemde concerten, vrijwel alleen maar echte fans staan. Elk woord is bekend, elk trucje kent het publiek en toch weet Billy Talent te verrassen. Een goede zanger, bewust van zijn eigen vreemde stem, een uitstekende gitarist en een degelijke drummer en bassist, die energieke punkhits maken en dat ook nog eens uitstekend op het podium weten neer te zetten. De Oosterpoort stond te schudden op haar grondvesten, en dan heb je het heel goed gedaan.

Setlist:
Line & Sinker
Turn Your Back
Try Honesty
Rusted From The Rain
Saint Veronicka
Surrender
River Below
Diamond On A Landmine
Navy Song
Tears Into Wine
This Suffering
Devil In A Midnight Mass
The Ex
Fallen Leaves

Devil On My Shoulder
Prisoner Of Today
Red Flag

Dit artikel werd eerder, in aangepaste vorm, gepubliceerd op Speakerheadz.com
Foto: Flickr / NRK P3

Advertenties

Reageer:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s